Humanae Vitae în 17 puncte
1. Transmiterea vieţii este o datorie gravă şi a fost întotdeauna o sursă de bucurie pentru cuplurile căsătorite care acţionează drept colaboratori liberi şi responsabili ai lui Dumnezeu, Creatorul.
2. Magisteriul Bisericii este competent să interpreteze legea morală naturală ca expresie a voinţei lui Dumnezeu a cărei îndeplinire credinciosă este necesară pentru mântuire. Nu poate declara licit ceea ce este esenţial opus bunăstării omului.
3. Nu se pot folosi perspective parţiale când este vorba despre procreaţie. Mai degrabă, trebuie considerată chestiunea în lumina viziunii integrale a omului şi vocaţiei sale pământeşti şi eterne.
4. Autorul dragostei conjugale este Dumnezeu. Căsătoria este o instituţie creată de Dumnezeu ca să realizeze în umanitate planurile lui iubitoare. Mai mult, printre cei botezaţi, căsătoria este un sacrament.
5. Dragostea conjugală este :
- umană (senzitivă şi spirituală)
- totală
- loială şi exclusivă (până la moarte)
- fecundă
6. Trebuie să înţelegem responsabilitatea ca părinţi în legătură cu:
- aspectul biologic – cunoaştere şi respect a funcţiilor biologice
- instinct şi pasiuni – este dominaţia necesară asupra lor de către minte şi voinţă
- aspectul fizic, economic şi social – responsabilitatea ca părinţi este exercitată, fie prin decizia deliberată şi generoasă de a avea o familie numeroasă, fie prin decizia luată din motive grave şi cu respectul cuvenit pentru legea morală, de a evita pentru un timp sau chiar pentru o perioadă nedeterminată o nouă naştere.
- Aspectul moral – este recunoaşterea deplină a îndatoririlor cuplului faţă de Dumnezeu, de ei înşişi, de familie şi societate, într-o ierarhie corectă a valorilor.
7. Fiecare act marital trebuie să rămână deschis vieţii. Nu trebuie separate niciodată cele două aspecte ale actului conjugal:
- aspectul unitiv
- aspectul procreativ
8. Să nu fii dispus transmiterii noii vieţi înseamnă să contrazici planul esenţial al căsătoriei şi natura bărbatului şi a femeii care nu sunt arbitri ai surselor vieţii. Mai degrabă sunt administratori pentru planul stabilit de Craeator.
9. În reglementarea naşterilor, este ilicit să :
- întrerupi direct procesul generativ care deja a început şi mai presus de toate, cu voinţă deplină să faci avort
- să sterilizezi direct temporar sau permanent bărbatul sau femeia
- să te angajezi în orice acţiune anticipată a actului conjugal, în realizarea lui sau în urmarea consecinţelor ce intenţionează să facă procrearea imposibilă.
10. O viaţă conjugală rodnică nu legitimează un singur act conjugal care este făcut intenţionat infertil.
11. Dacă există motive serioase pentru a spaţia naşterile, rezultate din condiţiile cuplului sau din condiţiile externe, este permis să se ia în considerare ritmurile naturale ale funcţiilor procreative pentru a folosi perioadele infertile.
12. Reglementarea artificială a naşterilor :
- deschide un drum uşor spre infidelitate
- duce la degenerare morală
- cauzează lipsa respectului faţă de femeie
- permite guvernului să-şi impună metode de control care sunt contrare libertăţii personale în cea mai intimă zonă conjugală.
13. Practica unei reglementări oneste cere cuplului să dobândească convingeri solide ale valorilor lor de viaţă şi familie şi o perfectă stăpânire de sine.
14. Educatoii ar trebui să creeze un climat favorabil în educarea castităţii : triumful libertăţii sănătoase, respectând ordinea morală.
15. Guvernele nu trebuie să permită distrugerea ordinii morale : politica şi educaţia comunităţii trebuie să respecte libertatea cetăţenilor săi şi ordinea mrală.
16. Cuplurile căsătorite, oameni de ştiinţă, doctorii şi episcopii trebuie să trăiască şi să-i înveţe pe alţii să trăiască această doctrină respectând viaţa şi legea morală.
17. Biserica este chemată la o muncă extraordinară de educaţie, progres şi dragoste. Omul nu-şi poate găsi fericirea la care aspiră fără să respecte legea lui Dumnezeu pusă în chiar natura sa, lege ce trebuie respectată cu inteligenţă şi dragoste.
Asociaţia pentru apărarea vieţii, Costa Rica
Asociaciớn Defensa de la Vida, Costa Rica
Apdo : 997-2050
Teléfono: (506) 201-433